Ayda bir kez memelerinizi herhangi bir değişiklik açısından muayene ediyor musunuz? Etmiyorsanız, artık bu yararlı sağlık alışkanlığını edinmenin zamanı gelmiştir.
Meme Muayenesi Ne Zaman Yapılır?
- Memelerinizi ayda bir kere adet döneminizden 5-7 gün sonra incelemelisiniz. Bu dönem memelerin en az şişkin ve muayenesinin en kolay olduğu zamandır. Artık adet görmüyorsanız, ayın size en uygun gününü seçin. Ancak kendinizi her ayın aynı gününde muayene etmeye özen gösterin
- 20 yaşından itibaren her ay kendi kendine meme muayenesi yapılır
- 20-40 yaşları arasında 3 yılda bir doktora görünmeli
- 40 yaşından sonra her yıl doktor muayenesi yapılmalı
- 35-50 yaşları arasında ilk mammografi çekilmelidir
- 40-50 yaşları arasında 1-2 yılda bir,50 yaşından itibaren her yıl tekrarlanmalıdır * Ultrasonografi; muayene ve mammografi ye ek olarak uygulanmalıdır.
Meme Muayenesinde Nelere Dikkat Edilir?
Tüm kitle ve değişiklikler kanser ile ilgili değildir. Aslında çoğu ilgili değildir.
Adet görme ya da hormonal dengesizlik, çoğu zaman, gerçek kitle olmayan şişlere neden olur.
Bunlar genellikle iz bırakmadan kaybolabilirler. Memeleriniz ortalamadan büyük ise, altında yarım ay biçiminde bir kalınlaşma hissedebilirsiniz. Bu vücut tarafından geliştirilen normal taşıyıcı dokudur. Kadınların kaburgaları çıkıntılı olduğundan, bazen kitle zannedilebilirler. Bunları göğüs kemiğine bağlantıları ile tanıyabilirsiniz.
Hiçbir kadının iki memesi birbirinin tamamen aynı değildir. Bu nedenle her ikisini kıyaslayınca farklılıklar görürseniz endişelenmeyin.
Memede darbe ya da yaralanma öyküsü, meme kanseri olasılığını arttırmaz. Ancak, ailenizde meme kanseri görülmüş ise ya da geçmişinizde meme kisti var ise olasılığın daha yüksek olduğu doğrudur. Bu durumlarda memelerinizi kendi kendinize düzenli olarak muayene etmeniz ve hekiminizin kontrolünü ihmal etmemeniz daha da önemlidir.
Anormal Bulgular
- Memelerin birinde anormal büyüme olması
- Bir memenin diğerinden anormal şekilde sarkık olması
- Meme üzerinde kızarıklık, akıntı, renk değişikliği, yara olması
- Meme cildinde buruşukluk, gözenekler olması (portakal kabuğunda olduğu gibi)
- Meme ucunda çukurlaşma, renk değişikliği olması
- İki meme ucunun farklı yönlere dönük olması
- Meme üzerinde ya da koltuk altında şişlikler olması
- Kolun dirsekten yukarı kısmında anormal şişlik olması
Önce Aynaya Bakarak Kontrol Edin
1. Adım
Ayna karşısında kollarınızı iki yana serbest bırakın. Şimdi memelerinizi hem önden hem de yanlardan dikkatle inceleyerek aşağıdakileri araştırın. Son muayeneden bu yana oluşan büyüklük ve biçim farklılıkları. Memede çukurlaşma ve büzüşme. Meme uçlarının görünüş ve pozisyonunda olağan dışı değişiklikler.
2. Adım
Kollarınızı başınızın üstüne uzatın ve aynı muayeneyi tekrarlayın.
3. Adım
Dirsekleriniz dışa dönük olarak, bir elinizin alt kısmını, diğer avucunuza sıkıca bastırın. Bu meme kaslarınızı gerdirecek ve çukurlaşma, kalınlaşma gibi değişiklikleri belirginleştirecektir.
4. Adım
Son olarak her bir meme ucunu ve ucun çevresindeki bölgeyi sıkın ve herhangi bir değişiklik olup olmadığına bakın. Varsa veya başka herhangi bir değişiklik size olağan dışı geliyorsa, beklemeyin, doktorunuza başvurun. Doktorunuz durumu kesinleştirecektir.
Ayna Karşısındaki Kontrolden Sonra, Yatar Durumda Araştırın
Sol memenizle başlamak için sol omuzunuzun altına bir yastık veya katlanmış havlu yerleştirin.
1. Adım
Sağ elinizle dokunarak olağan dışı yumru ve kitleleri araştırın. Parmaklarınızın ucu ile değil, düz kısımları ile memenizin en üst kısmına hafifçe bastırın. Şimdi parmaklarınızı saat yönünde hareket ettirerek memenizin dış çevresini başladığınız noktaya gelene kadar dokunarak yoklayın.
2. Adım
Parmaklarınızı, meme ucuna doğru 2-3 cm yaklaştırın. Yine hafif bastırarak bir daire çizin. Daima meme ucuna doğru yaklaşarak bu işlemi en az iki kez yineleyin. Son olarak meme ucundaki bölgeleri de yoklayın.
3. Adım
Yastık sağ omuzunuzun altında ve sağ eliniz başınızın altında olarak aynı adımları sağ memeniz için yineleyin.
4. Adım
Herhangi bir kuşkulu kitle veya kalınlaşma bulursanız endişelenmeyin. Ancak mutlaka doktorunuza başvurun.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Vajinismus tedavi edilebilen ve sıklıkla görülen bir işlev bozukluğu olarak nitelendi…
Devamını OkuEstrogenin kontrendike olduğu durumlarda veya doğal bir süreç olan menopozda oluşabil…
Devamını Oku