Gebelikte beslenme diğer dönemlerdeki beslenmeden çok daha önemlidir. Bebeğin tek besin kaynağı vardır; siz.
Gebelikte beslenme hem bebeğin büyüyüp olgunlaşması hem de annenin gereksinimlerinin karşılanması nedeniyle dikkat edilmesi gereken bir konudur.
Uygun kilodayken gebe kalan sağlıklı bir kadında doğru beslenmeyle, gebeliğin sonunda yaklaşık 9 ile 12 kilo civarında bir ağırlık artışı görülür.
Gebeliğin değişik safhalarındaki değişik ihtiyaçlar dolayısıyla bu artış ilk üç ay içinde ayda 1 kg, ikinci ve üçüncü üç aylarda ise ayda 1 ile 1.5 kilo düzeyinde tutulmalıdır. Aşırı bir ağırlık artışı ise hem annede hem de bebekte istenmeyen sonuçlar doğurabilmektedir.
Gebelikte ne beslenme alışkanlıklarının ne de damak zevkinin değiştirilmesi gerektirmez. DENGELİ ve ÇEŞİTLİ beslenme önemlidir. Yapacağınız tek şey doğal taze ve bol çeşitli besinler almaktır.
Gebelikte En Yararlı Besinler
- Süt, yoğurt, peynir: kalsiyum, protein
- Yeşil yapraklı sebzeler: protein, demir
- Portakal: C vitamini, lif
- Balık: protein, demir
- Kepekli ekmek: protein, lif, folik asit
Gebelikte En Zararlı Besinler
Genel olarak tatlı ve şekerlemeler, Şekerli marmelatlar, Alkol, Gazlı ve şekerli içecekler, Kızartmalar, Çok fazla kahve ve çay, Aşırı yemek yemek,
Kalsiyum
Bebeğinizin, gebeliğin 8.haftasında oluşmaya başlayan kemik ve dişlerinin gelişimi için kalsiyum önemlidir. Gebelikte normalde gerek duyduğunuz miktarın iki katı kadar kalsiyum gereklidir.
Artan Günlük Kalsiyum İhtiyacı
85 gr yağsız peynir, Taze badem, Yoğurt, 2 bardak süt ile giderilebilir.
Protein
Gebelikte protein gereksinimi arttığı için protein içeren çeşitli besinler almalısınız. Balık, Et, Yoğurt, Yağsız kırmızı et, Yumurta, Peynir, Kuru baklagiller ve sütten yapılan besinler, Yer fıstığı ve fıstık ezmesi gibi besinler protein açısından zengindir. Ancak yer fıstığı, fıstık ezmesi ve hayvansal besinler yağ açısından zengin olduğundan aşırı alınmamalıdır.
C Vitamini
C vitamini plasenta için yararlıdır, vücudunuzun hastalık etkenlerine karşı direncini artırır ve demirin bağırsaklardan emilimini kolaylaştırır.
Lahana, Portakal, Greyfurt, Domates, Karnabahar, Kırmızı ve yeşil biber, Patates, Çilek,
Lifli Gıdalar
Günlük beslenmemizin büyük bir bölümünü oluşturması gereken lifli (posalı) yiyecekler, gebelikte sık görülen kabızlığın önlenmesinde çok yararlıdır.
Kepekli ekmek, Bezelye, Esmer pirinç, Kepekli makarna, Kuru kayısı, Kuru üzüm, Kuruyemiş, Ahududu, Pırasa,
Folik Asit
Bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişmesi için özellikle ilk haftalarda folik asit gereklidir. Vücutta depolanmadığı ve gebelik süresince normalden fazlasına gerek duyulduğu için her gün alınmalıdır. Taze yeşil sebzeler folik asit kaynağıdır. Pişirme ile içlerindeki folik asit azalacağı için çiğ ya da az haşlayarak yenmelidir.
Ispanak, Fındık, Kepekli ekmek, Yer fıstığı, Karnabahar,
Demir
Gebelikte, hem bebeğin doğumdan sonra kullanacağı demirin depolanması hem de gebelik nedeniyle artan kanınızda yeterli oksijenin taşınabilmesi için normalden daha fazla miktarda demire ihtiyaç vardır.
Hayvansal yiyeceklerdeki demir, sebze ve kuru meyvelerde olandan daha kolay emilir. Et yemiyorsanız, demirin emilimini artırmak için aldığınız besinlerin C vitamini açısından zengin olması gerekir. Diyet, demir ihtiyacını gidermek için tek başına yeterli değildir. Artan demir ihtiyacını karşılamak için demir içeren ilaçların alınması gerekir.
Yağsız kırmızı et, Balık, Karaciğer
İyot
Gebelikte İyot eksikliği en yaygın zeka geriliği ve beyin hasarı sebebidir. İyot bebeğin beyin ve sinir hücrelerinin gelişimini sağlar.
1gr iyotlu tuz 77mcg
1 kase yoğurt 87mcg
1 bardak süt 56mcg
1 yumurta 29mcg
1 patates 60 mcg
Yarım kase çilek 6mcg
Yarım tabak pişmiş kuru fasülye 32mcg iyot içerir.
Hafif, orta derecede iyot eksikliği bölgelerinde; iyotlu tuz kullanan tüm gebeler günde 100 mikrogram, tuz kullanımına hipertansiyon, toksemi gibi tıbbi nedenler yüzünden izin verilmeyen gebeler günde 200 mikrogram iyot kullanmalıdır.
Ciddi derecede iyot eksikliği bölgelerinde; iyotlu tuz kullanan tüm gebeler günde 200 mikrogram, iyotlu tuz kullanımına tıbbi nedenler yüzünden izin verilmeyen gebeler günde 300 mikrogram iyot kullanmalıdır.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Hamileliğinizi ilk tespit ettiğiniz andan itibaren başlayacak kontrol ve testler, 9 a…
Devamını OkuGebelikte bitki çayları içmek, hem rahatlatıcı özellikleri ile stres etkisini azaltır…
Devamını Oku