Gebelik karmaşık fizyolojik değişimlerin olduğu önemli bir dönemdir. Gebelik döneminde anne adaylarında çeşitli cilt problemi. görülür. Bu problemlerden birisi de melazma ya da kloazma adı verilen ve halk arasında gebelik maskesi olarak bilinen bir durumdur. Melazma., alın, şakaklar, burun, üst dudak çukura ve çene gibi güneş ışınlanma maruz kalan alanlarda ortaya çıkan düzensiz sınırlı, deriden kabarık olmayan, kahverengi bellek ve lekelerdir.
Genellikle yüzü, iki tarafı da etkilenir. Bu alanlarda melanin adı verilen renk hücrelerinde artış olur. Melazma, gebe kadının özellikle ikinci üç aylık döneminde ve genellikle koyu terıli gebelerde görülür. Gebelik maskesinin oluşumunda hormonal değişimlerin etkisi bulunur. Melaunanın özellikle östrojen, progesteron ve melanosit stimulan homıonun yükselmiş seviyeleriyle bağlantılı olabileceği düşünülmektedir.
Doğum kontrol hapı alanlar, ilaçlı hormon replasman tedavisi görenler, melazma gelişiminde yüksek risk grubundadırlar. Melazma gelişiminde en önemli faktör güneş maruziyetidir. Uzun süreli ya da sıkça güneşe maruz kalanlarda daha sık görülür. Güneş ışınları deride serbest radikal denilen zararlı moleküllerin oluşmasına neden olur. Bu moleküller de deriye renk veren hücreleri (melanositier) aktive eder.
Melazma gelişiminde genetik eğilim de çok önemlidir. Melazmalı hastaların ailelerinin %30' anda da melazma vardır.
Güneşten korunma konusunda dikkatli olunmadığı halde melazma kalıcı olabilmektedir. Mesela güneş altında çok fazla durmak, uzun süre güneşlenmek ve düzenli güneş koruyucu kullanmamak melazmayı kalıcı hale getirebilir ya da şiddetlendirebilir.
Yapılan araştırmalarda anne adaylarında folik asit eksikliğinin de melazmaya neden olabileceği tespit edilmiştir. Bundan dolayı anne adaylarının yeşil yapraklı sebzeler, kepekli ekmek ve portakal gibi folik asit içeren besinleri bolca tüketmesinde fayda vardır.
Melazmadan korunmanın diğer bir yolu da iyi ve düzenli bir cilt temizliği, sürekli makyajlı bir yüzle dolaşmamak, yüzü makyajdan iyi temizlemektir. Bu şekilde cilt hava alacak ve hücreler kendini daha iyi yenileyecektir.
Melazmanın tedavisinde dermatoloji hekimlerince uygulanan glukoid asit, laktik asit ve salisilik asit gibi ajanlarla yapılan kimyasal soyma (peeling) işlemi büyük fayda sağlar. Melazma tedavisinde kullanılan birçok renk açıcı krem vardır. En yaygın renk açıcı olarak kullanılan kremlerin içinde hidrokinon bulunur. Bunun yanında, azeleik asit, kojik asit, tretionin melazma da kullanılan başlıca ilaçlardır. Unutulmamalıdır ki melazma tedavisinin başarısı dermatolog ile hastanın uyumlu ve sabırlı işbirliğine dayanmaktadır.
Leke Tedavisi Sırasında Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Güneş koruyucuyu sadece yaz mevsiminde değil tüm yıl boyunca kullanın. Çünkü güneş ışınları kışın ve bulutlu havalarda da cildimize ulaşır. 'Geniş spektrumlu (UVA ve UVB' ye karşı koruma sağlayan) bir koruyucu tercih edin 'Koruyucu faktör SPF 30 ve üzerinde olsun "Koruyucunuz fiziksel bariyer de (çinko oksit veya titanyum dioksit) içersin "Koruyucuyu dışarı çıkmadan 20 dakika önce süren ve 3 saatte bir yenileyin 'Özellikle bahar mevsimi odasından itibaren, saat 10:00 ile 16:00 arasında direk güneş ışınlarından kaçının 'Güneş ışınlarından korunmak için kullanılan fiziksel korunma aksesuarlar] olan, şapka, gözlük vs. günlük kullanım alışkanlıklarınız haline getirin.
Leke tedavisi ürünlerinizi tam olarak dermatoloji hekiminizin önerdiği şekilde uygulayıp. Bu gerçekten önemlidir.
Dermatoloji Uzmanı Dr. Meltem TORKmEN
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Gebeliğin etkisiyle meme dokusunda çeşitli değişiklikler oluşur.Yüksek düzeydeki östr…
Devamını OkuDokunma ve masaj vücut temasını sürdürmek ve güvencede olma duygusunu güçlendirmek am…
Devamını Oku