Vajinismus tedavi edilebilen ve sıklıkla görülen bir işlev bozukluğu olarak nitelendirilir. Kadınların böyle bir durumla karşı karşıya geldiğinde bu konu hakkında partnerleriyle konuşmaktan kaçınmamaları ve kendilerini zorlamamaları gerekir. Tedavinin ertelenmesi sonucunda ise daha ciddi problemlerle karşılaşılabilir. Bu durumu yaşayan birçok kadın bulunur.
İçindekiler
Vajinismus Nedir?
Vajinismus kaslı dokuya sahip olan bir yapıdır. Bu kaslar idrar yapmada ve doğum gibi durumlarda etkili olur. Cinsel birliktelik yaşanırken ise bu kaslar genişler. Kasların genişlemesiyle birlikte penis kolay bir şekilde vajinaya giriş sağlar. Ancak bazı psikolojik ya da fiziksel etkenler sebebiyle bu kaslar ilişki esnasında istemsiz olarak kasılır. Kasların kasılması sonucunda ise penis vajina içine giriş sağlayamaz. Bu sebepten de cinsel birliktelik gerçekleşemez. Bu durum sonucunda çok fazla ağrı ve acı hissi oluşur.
Vajinismus Belirtileri Nelerdir?
Vajinismus belirtileri her insanda farklı şekilde kendini gösterebilir. En belirgin ve yaygın olarak görülen ise vajinal kasların istemsiz olarak kasılması durumudur. Vajinismus yaşayan kadın kaslarını kontrol edemez. Kasların kasılma sıklığı ve şiddeti her kadında farklı olarak görülür. Bu kasılmalar sonucunda ise cinsel birliktelik acılı hale gelir kişi kendini zorlasa bile cinsel birliktelik kötü bir deneyim olarak sonuçlanır. Çok zorlanan ve cinsel birliktelik yaşanan durumlarda çok fazla ağrı görülür. İlişki sırasında; ağrı, yanma ve acı hissi vajinismus olunduğunun belirtileridir. Cinsel ilişki sırasında herhangi bir ağrı ve acı yaşanmaz. Bu durumlardan biri görüldüğünde kesinlikle jinekoloğa başvurmak gerekir.
Vajinismus Neden Olur?
Vajinismus nedeni olarak direkt olarak bir durum söylenemeyebilir. Vajinismusun olmasına neden olan tetikleyici fiziksel ya da duygusal bir etken söz konusu olabilir. Vajinismus görüldüğü takdirde gerekli muayenelerden geçildikten sonra nedenleri açığa çıkarılır. Durum psikolojik ise psikolog eşliğinde tedavi gerçekleştirilir. Nedenleri ise genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Vajinal mantar enfeksiyonuna sahip olmak
- Cinsel tacize tanık olmak ya da kişinin kendinin yaşamış olması
- Genel anksiyeteye sahip olmak
- Aile içinde şiddet olması
- Cinsel olarak kendini yetersiz hissetme duygusu
- İlk cinsel ilişkiyi yaşamadan önce korku ya da ağrılı geçeceğini düşünmek
- Kontrolü kaybetme korkusu yaşamak
- Travmatik doğum
- Cinsel travma olmadan fiziksel travma yaşanması
- Stres yaşamak
- Vulvar vestibülit yani klinik olarak net bilgi vermeyen ancak cinsel birliktelik sırasında ağrıya neden olan durum
Vajinismus Tanısı Nasıl Konur?
Vajinismus tanısı genel itibariyle bakıldığında psikolojik nedenlere bağlı olarak ortaya çıktığı görülür. Ancak cinsel birleşme sırasında yaşanan ağrının sebebi vajinismus olmayabilir. Bu teşhisi koymak için jinekoloğa başvurmak ve gerekli tetkiklerden geçmek gerekir. Doktor tıbbi öykünüzü dinledikten sonra jinekolojik olarak muayene eder. Jinekolojik bir neden bulunamazsa psikoloğa yönlendirilir.
Vajinismus Nasıl Tedavi Edilir?
Vajinismus bir süre sonra kendi kendine geçecek bir durum değildir. Muhakkak müdahale gerektirir. Kişi ve partneri doktora başvuruda bulunduktan sonra gerekli adımları izlemeleri gerekir. Çiftin hem aile öyküsü hem de birbirleriyle olan ilişkileri ele alınır. Jinekolojik muayene gerçekleştikten sonra doktor gerekli tedaviyi belirler. Tedavi yöntemleri arasında ise cinsel terapi yer alır. Cinsel terapinin başarı oranı çok yüksek olup kısa zamanda olumlu sonuçlar elde edilir. Hastalığın şiddeti ve kişilerin tepkileri seans süresinin değişkenliğinde önemli bir etkendir. Vajinismus tedavisiyle amaçlanan kasların otomatik olarak kasılmasını azaltmak,ağrı ve acı korkusunu ortadan kaldırmaktır. Vajinismusa neden olabilecek diğer korkuların da giderilmesi önem taşır. Cinsel terapi dışında gevşeme egzersizleri de yapılabilir. Kegel egzersizleri vajinismusu tedavi etmek için kullanılan yöntemlerdendir
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ergenlik dönemi, çocukluktan genç kızlığa adımların atıldığı bir dönemdir. Bu dönemde…
Devamını OkuHisteroskopi rahim ağzı ve rahim boşluğunun vajinal yoldan rahim içerisine optik bir …
Devamını Oku