Histeroskopi kadınlara uygulanan bir sağlık tetkikidir. Histeroskopi ile ilgili detaylara bu yazıdan ulaşabilirsiniz.
Histeroskopi Nedir Ne İçin Yapılır?
Histeroskopi rahim ağzı ile rahim boşluğunun vajinal yoldan rahim içerisine optik bir cihaz yerleştirme yolu ile izlenmesi işlemidir. Oluşturulan distansiyon yardımıyla rahim içi boşlukta görüntü alan kameraların görüntülemesiyle patolojilerin var olup olmadığı irdelenebilir. Histeroskopi vajinal yoldan uygulanan bir tetkiktir. Histeroskopi için kişinin rahim ağzından özel bir mercek ile girilir ve işlem gerçekleştirilir. Alınan görüntü tetkik esnasında monitöre yansıtılarak izlenir. Bu işlem sırasında kullanılan aletya da aletlere histeroskop denir.
Histeroskopi Neden İstenir?
Histeroskopi işlemi aşağıdaki sağlık sorunlarında istenebilir;
- Rahim içine yerleşen miyomlarda
- Sık gerçekleşen düşüklerin araştırılmasında
- Menopoz öncesinde ve sonrasında normal dışı bir şekilde kanaması olan kişilerde
- Tekrar eden tüp bebek başarısızlığının araştırılmasında
- Hamilelik ürünlerinin atılmadığı ve rahim içerisinde kaldığı durumlarda
- Rahim içi duvar kalınlaşması ve endometrial polipi olan kişilerde
- Rahim içi araç ipinin görülmediği ve spiralin içeride kaldığı durumlarda
- Normal dışıhisterosalpingografi ve ultrasonografi bulgusunu kesinleştirmede histeroskopi yapılabilir.
Histeroskopi Hangi Durumların Tedavisinde Kullanılır?
Histeroskopi tedavi için kullanılabilen bir işlemdir. Bu amaçla kullanıldığı haller şöyle sıralanabilir;
- Miyomların alınması
- Poliplerin alınması
- Rahim içi yapışıklığın açılması
- İlaç tedavisine yanıt vermeyen aşırı adet kanaması olan hastalarda rahim içinin çıkarılması
- Rahim içi perde-septum, T- şeklinde rahim duvarı yapısı vs. rahim anormalliklerinin düzeltilmesi
Histeroskopi Tipleri
Histeroskopi tipleri, Ofis histeroskopi, Operatif histeroskopi, Rezektoskop olarak sayılabilir.
Ofis histeroskopi, ayakta durur vaziyetteki muayene ortamında yapılabilen, olabildiğince az rahatsızlığa yol açan, hastanede gözleme gerek görülmeyen, maliyeti düşük, genel anestezi istenmeyen, teşhisin hemen konulabileceği, güvenli bir yöntem olarak kullanılabilir.
Jinekoloji pratiğinde yeterince yaygınlaşmamış olmasının iki sebebi kullanılan aletin çok pahallı olması ve eğitim konusundaki eksikliklerdir.
Ofis histeroskopinin kullanım alanları: Üreme sağlığı ile alakalı endikasyonlar, Septat uterus, İntrauterin adezyon, Submukoz myom, Tubal sterilizasyon, Tubal kanülasyon, Tekrarlayan implantasyon başarısızlığı, Tekrarlayan düşük durumlarında bu yöntem kullanılabilir.
Anormal uterin kanaması ile ilgili endikasyonlar: Endometrial polip, Endometrial hiperplazi/karsinom, Atrofik endometrium/ endometrit, lntrauterin yabancı cisim, Submukoz myom. Normal dışı uterin kanamanın değerlendirilmesinde ofis histeroskopinin tanı koyma gücü tüm indirerek görüntüleme yöntemlerinden daha yüksektir.
Histeroskopi Bir Ameliyat mıdır?
Histeroskopi isimli işlem rahim ağzı ve vajinadan histeroskop ismi verilen optik bir cihazla rahim içinin detaylı şekilde gözlemlenmesi olarak tanımlanabilir. Histeroskopi, tanı amacıyla ya da ameliyat biçiminde gerçekleştirilebilir. Histeroskopi ameliyatı zor mu sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Histeroskopi çok ağrılı bir işlem değildir. Tanısal histereskopi işlemi ağrı eşiği yüksek olan kişilere anestezi olmadan bile yapılabilmektedir. Ya da öncesinde bir ağrı kesici ile hastalara premedikasyon uygulanabilmektedir.
Histeroskopi Tehlikeli mi?
Histeroskopinin riskleri var mıdır sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Her cerrahi ve tıbbi işlemde olduğu gibi histeroskopi tetkikinde de deneyim ve uzmanlık gerekmektedir. Ender de olsa, anesteziye bağlı komplikasyonlar, rahimde delinme, rahim ağzında yaralanması, aşırı kanama, rahim içi enfeksiyon gibi riskleri vardır. Histeroskopi rahime zarar verir mi sorusu da yine bu riskler ile özetlenebilir. Rahim ağzı ( serviks) yırtılmaları : Histeroskopi işlemi öncesinde rahim ağzı kademeli olarak genişletilir. Fazla genişletme yapıldığında rahim ağzında yırtılmalara yol açabilir. Serviks yırtılmaması için; genişletme öncesinde rahim kanalının yönünü belirlemek amacıyla jinekolojik muayene yapılabilir.
Histeroskopi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Operasyon sonrasında doktorun önerilerine kulak vermek önemlidir. Uyulması gereken kurallara özen gösterilmesi gerekir. Histeroskopi sonrası dikkat edilmesi gerekenler konulardan biri operasyon histeroskopi sonrasında hafif lekelenmelerin olabileceğidir. Bununla beraber regl ağrılarına benzeyen çeşitli ağrılar görülebilmektedir. Bu ağrılar genellikle olarak 2 gün devam edebilmektedir. Bu ağrılara maruz kalan kişilerin ağrı kesici kullanmalarında sakınca yoktur. Doktor tarafından gözlemlenen hastanın durumuna göre hormonal tedavi süreci başlatılabilir. Uygulama sonrasında adet gecikmesi veya aşırı kanama olabilir. Histeroskopi sonrası cinsellik konusunda kişilerin uygulamadan hemen sonra ilişkiye girmesinin önerilmediği bilinir. Yaklaşık 1 haftalık iyileşme sürecinden sonra kişi normal hayatına dönebilir.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
İdrar ve dışkı kaçırma, cinsel fonksiyonlarda bozukluk ve ağrı ile kendini gösteren p…
Devamını OkuAdolesan yaşlarından menopoz sonrası döneme kadar periyodik jinekolojik muayenelerini…
Devamını Oku