Endometriozis, rahim içini örten zar tabakasının olması gereken yer dışında herhangi bir yerde bulunmasıdır. Doğurgan yaştaki kadınların %5-10' u endometriozise bağlı şiddetli ağrıdan yakınırlar. Ağrı iş yaşamlarını ve ilişkilerini etkileyebilir.
Endometriozis bazı gruplarda daha sık görülür:
Infertil kadınlarda ( % 25- 35 ), Dismenoresi (adetleri ağrılı olan) olanlarda 'Kronik pelvik ağrı yakınması olanlarda, Endometriozis tedavisinin primer amaçlarından biri ağrının giderilmesidir. Endometriozisin uzun bir tanı süreci vardır.
Semptomları
Dismenore, Premenstrüel (adet öncesi) ağrı, Disparoni (ağrılı cinsel ilişki), Kronik pelvik ağrı, Bağırsak ve mesaneyle ilişkili sorunlar, Bel ağrısı, Kronik yorgunluk hissi
Tanısı
Laparoskopi veya laparotomi ile endometrioz odaklarının doğrudan gözlenmesi tanıyı koydurur. Yardımcı tanı çalışmalarının (ultrason, bilgisayarlı tomografi, röntgen filmi) tanıdaki yardımı azdır. Kanser antijeni-125 ( Ca-125 ) endometriozisli kadınlarda çoğu kez artmıştır. Fakat bu belirteç; pek çok pelvik hastalıkta da artmaktadır. Bu yüzden spesifitesi düşüktür. Tedavi sonrası nüksleri saptamada yardımcı olur.
Tedavisi
Tedavi seçenekleri hastanın gelecekteki üreme isteğine, semptomlarına, hastalığın evresine, biraz da yaşına göre belirlenmektedir.
İzlem Tedavisi; hafif rahatsızlığı olan, minimal veya ılımlı endometriozise sahip infertil kadınlarda izlem tedavisinin ilaç veya cerrahi tedaviler kadar başarılı olduğuna ilişkin birçok bildiri mevcuttur.
Ağrı Kesici Tedavilerde; non-steroid antienflamatuar ilaçlar yer almaktadır. Endometriozis tedavisinde güncel çalışmalar sonucunda, dienogest içeren tabletler tercih edilmeye başlandı.
Hormonal Tedavi; amaç uyarı sikluslarını ve endometriotik dokuların kanamasını kesintiye uğratmaktır. Bu birçok ajanla başarılmaktadır:
Doğum kontrol hapları, Progestinler, levonorgesterol salan rahim içi araçların dismenore ve pelvik ağrıyı azalttığı gözlemlenmiştir (hormonlu spiral), Danazol, GnRH agonistleri, Cerrahi tedavi
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kemiklerde kitle kaybıdır ve kırılmalara yol açar 'Menopozdaki kadınların 3’de 1’inde…
Devamını OkuEstrogenin kontrendike olduğu durumlarda veya doğal bir süreç olan menopozda oluşabil…
Devamını Okuİçerik Güncelleniyor..…
Devamını Oku