Haftalarca süren bekleyişin ardından, sonunda beklenen gün geldi çattı. Bebeğinizi görmenize birkaç saatin kaldığı şu anlarda oldukça heyecanlı, doğumun nasıl gideceğini bilmediğiniz için biraz da tedirgin olmalısınız. Doğumun her aşamasında vücudunuzda neler olup bittiğini önceden öğrenip hazırlıklı olursanız kendinize güveniniz artacak, tedirginliğiniz de azalacaktır. Doğum sancıları, yaşamın en önemli ve mutlu deneyimlerinden biridir. Sakin ve kendinize hakim olabilirseniz doğum olgusundan haz bile alabilirsiniz. Gevşeme ve soluma egzersizlerini uygulayarak sancılarınızı kolayca geçiştirebilirsiniz. Her an bir sorun çıkabileceğini unutmayın; Doğum beklediğiniz gibi gelişmezse düş kırıklığına uğramamalısınız.
Doğumun gerçekleşmesi için iki yol vardır. Birisi vajinal yoldan yapılan normal doğum, diğeri karın üzerinden kesi yapılarak gerçekleştirilen sezaryen doğumdur. Kadınların vücudu normal doğum yapmaya hazırdır. Normal doğum eylemi, kadının en doğal işlevlerinden biridir. Siz doğumun başlama belirtilerini ve doğum sırasında yapacaklarınızı bilirseniz ve bu işi başaracağınıza inanırsanız yaşamınızda bir mucize olan bu olayı, dakika dakikasına keyifle yaşayabilirsiniz.
Doğum Evreleri
- İlk evre (açılma evresi)
- İkinci evre (itilme evresi)
- Üçüncü evre (kurtulma evresi)
Doğum Belirtileri
Nişan Gelmesi
Rahim ağzını tıkayan mukuslu, kanlı bir sıvının vajinadan gelmesine halk arasında “nişan gelmesi” denir. Bu genellikle doğum sancıları başlamadan önce ya da doğumun ilk evresinde görülen bir belirtidir.
Ne Yapmalı?
Nişan gelmesi doğumdan iki üç gün öncede görülebilir. Bu nedenle hastaneye gitmeden önce düzenli ağrıların başlamasını ya da suların gelmesini beklemeliyiz.
Su Gelmesi
Bebeğin çevresindeki su kesesi, doğumdan önce birdenbire yırtılıp içerdeki suyun bir kısmı boşalabilir. Bebeğin başı doğum yoluna girmişse, yol kapandığı için gelen su miktarı çok olmaz.
Ne Yapmalı?
Su geldiğinde, sancılar başlamamış olsa bile hastaneye gitmelisiniz; bebeğe hastalık etkenlerinin bulaşması olasılığı vardır. Bu arada temiz bir ped ya da havlu kullanabilirsiniz.
Ağrılar
Doğum sancıları künt bir bel ya da kasık ağrısı gibi başlayabilir. Karnınızda adet ağrılarına benzer bir sancı gibi de olabilir. Düzenli aralıklarla gelir ve dinlenmeyle geçmez.
Ne Yapmalı?
Sancılar düzenli aralıklarla geliyorsa kaç dakikada bir geldiğine bakın. Sancılar çok sık gelmedikçe (5 dakikada bir) ya da şiddetli değilse apar topar hastaneye gitmenize gerek yoktur. Hafif bir şeyler yiyip ılık bir duş alabilirsiniz.
Rahatlama/Hafifleme
Gebeliğin son aylarında rahim göğüs kafesine kadar yükselir. Nefes almada güçlük çekebilirsiniz, rahmin mideyi de yukarı itmesi nedeniyle şikayetleriniz olabilir. Bir süre sonra birden nefes aldığınızda rahatlama olduğu hissedersiniz. Bu olayın nedeni bebeğin başının doğum kanalına girmesidir. İlk gebeliği olan kadınlarda bu olay doğumun başlamasından 1-2 hafta önce, 2 veya daha fazla doğum yapanlarda doğuma yakın veya doğum anında olabilir.
Sık İdrara Çıkma
Bebeğin başının doğum kanalına girmesi ile birlikte, idrar torbanıza baskısı artacaktır. Siz bunu sık sık idrara çıkma isteği ile anlayabilirsiniz.
Gerçek Ve Yalancı Doğum Ağrıları Arasındaki Farklar
Gerçek Doğum Ağrıları |
Yalancı Doğum Ağrıları |
Düzenli aralıklarla gelir, |
Düzensizdir, |
Süresi, sıklığı ve şiddeti giderek artar, |
Süresi, sıklığı ve şiddeti değişmez, |
Yürürken artar, dinlenmeyle hafiflemez, |
Dinlenmeyle hafifler, |
Belden başlayıp karına yayılır, |
Karın alt bölgesi ve kasıklarda olur, |
Ağrı aralarında süre gittikçe azalır, |
Ağrı araları değişmez, |
Rahim ağzında açılma ve silinme düzenli olarak artar, |
|
Normal Doğum Sonrası
- Doğumdan hemen sonra ayakta duş şeklinde banyo yapabilirsiniz,
- Çok ağır şeyler kaldırmamak koşulu ile hareketlerde kısıtlama yoktur.
- Kendinizi çok halsiz ve yorgun hissederseniz, istirahat etmeniz gerekebilir.
- Lohusalık boyunca (40 gün) Cİ önerilmez
Sezeryan Doğum Sonrası
- Yürümeniz çok yararlıdır,
- Ameliyat yeri birkaç gün ağrı yapabilir,
- Öksürürken, doğrulurken elinizle ameliyat yerinize hafifçe basabilirsiniz,
- Doktorunuza danışıp duş alabilirsiniz,
Üç ile altı ay içinde iz iyice azalır.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Öncelikle doktorunuzdan randevu alıp muayene olun. Pap smear testini yaptırarak…
Devamını OkuHamileliğin 20. haftasından önce gerçekleşen bebek kayıpları düşük olarak tanı…
Devamını Oku