Miyomlarla ve miyom çeşitleri ile ilgili bilgilere bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.
İçindekiler
Miyom Nedir?
Miyom nedir sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Miyomların, bir başka deyişle fibroid - leiomyoma olarak adlandırılan kitlelerin, hangi sebeple ortaya çıktığına dair net bir bilgi mevcut değildir. Fakat pek çok uzman doktor ve yapılan araştırmalar, miyom oluşumunun östrojen hormonu tarafından tetiklendiği yönünde fikir beyan etmiştir. Günümüzde en sık görülen kadın hastalıklarından biri olan miyomlar, rahmin kas tabakasından dolayı meydana gelen selim tümörlerdir. Miyomlar ergenlik-genç erişkinlik döneminde ender bir şekilde ortaya çıkar.
Hangi Miyom Tehlikeli?
Rahmin iç zarına yerleşmiş miyomlar aşırı kanama yapmaları açısından diğerlerinden daha tehlikeli olarak nitelendirilebilir. Karın içine doğru büyüyen miyomlarda ise özellikle 8 ile 10 santim üzerindeki miyomlarda diğer organlara bası yapmaları açısından diğerlerine göre daha tehlikeli olarak görülür. Miyomlar alınmadığı durumda hastanın organlarında bası yapabilir. Aynı zamanda boyutunun çok büyümesi halinde ise karın içerisinde ciddi bir hacim oluşturabildiğinden hayati önem taşıyan bağırsak fonksiyonları bozulabilir.
Miyom Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Miyom varlığına dair şüphe uyandıran başlıca miyom belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Yoğun kanamalı ve uzamış, ağrılı regl kanamaları
- Karın içinde basınç
- Ağrı hissi gibi semptomlar
- Kısırlık durumu
- Hamilelikle ilişkili komplikasyonlar,
- Sancılı cinsel ilişki gibi üreme fonksiyonu bozuklukları
Miyom Kaç MM Olunca Alınır?
Miyomun yaratacağı riskler için bir ebat sınırı yoktur. Miyom büyüdükçe rahimden ayrılması daha zor hale gelebilir ve bir cerrahi müdahale gerektirebilir. Ortalama olarak 6 ile 7 santim arasındaki miyomlar büyük miyom grubu içerisine girer. Bundan kaynaklı yaklaşık olarak 6-7 santim büyüklüğünden miyomların alınması gerekebilir. Böyle durumlarda ameliyatla miyomun alınması gündeme gelebilir. Tam da bu durumda bu tür cerrahi müdahalelerin hassas bir süreci içeriğinde barındırdığını söylemek de mümkün olur.
Miyom Kanserleşir mi?
Miyomlar genellikle iyi huylu tümörler olmasına rağmen, çok az bir ihtimalle kanserleşme eğilimi gösterebilirler. Rahmin iç zarına yerleşmiş miyomlar aşırı kanama yapmaları açısından diğerlerinden daha tehlikelidir. Kişiler miyomun boyutu arttığında tehlikeli olabilceğini düşünürler. Fakat standart bir tehlikeli miyom boyutu yoktur.
İntramural Miyomlar (Rahmin Orta Tabakasında Gelişmiş Olan Miyomlar)
Bu miyomlar rahim duvarının içinde oluşarak, rahimde büyür. Miyomların en çok görülen türleridir. Rahimde bir dolgunluk hissi olarak belirti veren bu miyomlar kadınlar tarafından gebelikle karıştırılabilir ya da kilo alımını düşündürebilir. İntramural Miyom Tehlikeli mi sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Korpus posterior yani rahmin arka duvarından kaynaklı intramural miyomlar ise arkada kalın bağırsak ve rektuma bası yaparak kabızlığa yol açabilirler. Bu intramural miyomlar boyutlarına ve yerleşim yerlerine göre kısırlığa da yol açabilirler. Bu miyomlar herhangi bir semptoma yol açmıyorsa sadece takip edilebilirler.
Subserozal Miyomlar (Rahmin Dış Tabakasında Gelişen Miyomlar)
Subserozal Miyomlar rahmin dışında ve rahim duvarı üzerinde gelişen miyom türleridir. Bu miyomlar fazla belirti vermediği için, çoğu zaman jinekolojik muayene sırasında teşhis edilebilirler. Bu miyomlarda olan büyüme çevre dokulara baskı yapar. Subserozal Miyomlarda aşırı adet kanaması veya kadında tipik menstrual akıntı belirtisi ortaya çıkmaz. Bu tip miyomların yarattığı etki genellikle pelvik ağrısı olması ve organlara bası yapmasıdır. Miyomlar bulundukları bölgeye göre ağrı ve baskıya ya da diğer problemlere yol açar. Genellikle rahime bağlı olan ince ya da kalın sap ile birlikte rahimden ayrı bir kitle de izlenebilir. Saplı türdeki miyomlar sap üzerine yerleşerek büyürler. Saplı subserozal veya saplı submukozal miyomlar olarak gelişim gösterirler. Bu tür miyomların semptomları arasında, bazen sapın etrafında dönmesiyle ağrı ve baskıya sebep olması bulunur. Miyom sapının kendi çevresindedönmesi buradaki kanlanmayı bozarak, miyomda dejenerasyon yaratır. Miyom sapı geniş bir tabana yayıldığında, bunlar sessile tipte miyom olarak isimlendirilir.
Miyomlar Tüp Bebek Tedavisine Engel Midir?
Miyomlar, rahmin kas ve bağ yapısından oluşan iyi huylu tümörlerdir. Miyomun rahimdeki yerleşimine, büyüklüğüne göre miyomu olan kadınlarda tüp bebek tedavisi yapılabilmektedir. Eğer miyom bebeğin yerleşeceği rahim içine doğru gelişmişse gebelik oluşamaz, oluşsa bile düşükle sonuçlanma ihtimali önemli ölçüde artmış olur. Bu durumda öncelikle miyomun alınması iyileşme süreci tamamlandıktan sonra tüp bebek tedavisinin uygulanması daha doğru olacaktır. Rahmin dışında gelişen 4 cm’den küçük miyomların alınmasına gerek kalmadan tüp bebek tedavisi uygulanabilmektedir. 4 cm’den büyük olan miyomların varlığında ise tüp bebek tedavisi yine miyom tedavisinin sonrasına ertelenmelidir.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
HPV aşısı, Human Papillomavirüs (HPV) enfeksiyonlarına karşı koruma sağlayan bir aşıd…
Devamını OkuEstrogenin kontrendike olduğu durumlarda veya doğal bir süreç olan menopozda oluşabil…
Devamını Oku