Yumurtlama (Ovulasyon) takibi aile planlaması için çok önemlidir. Kadınların kendi regl dönemlerini takip etmeleri bedenlerine dair farkındalıklarını arttırarak herhangi bir sağlık sorununu daha hızlı fark etmelerini de kolaylaştırabilir.
Yumurtlama (Ovulasyon) Nedir?
Ovulasyon, yumurtanın yumurtalıktan bırakılması durumudur. . Adet döngüsü sırasında sadece 24 saatlik bir sürecin sonunda gerçekleşir ve gebelik için bu 24 saat ve öncesindeki 1-2 gün içinde birliktelik olması gerekir. Ovulasyon dönemi nasıl takip edilir sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Ovulasyon döneminde hekim tarafından adetten sonra belirli periyotlarla vajinal ultrason yapılarak takip edilir ve yumurtanın çatlama tarihi belirlenir. Son yıllarda yumurtlama gününü yaklaşık olarak veren mobil uygulamalar geliştirilmiştir. Ovulasyon gününün belirlenmesi için benim tavsiyem ne zaman yumurtlama olacağını anlatan belirtileri gözlemleyerek vücudunuzu tanımanız ve yumurtlama farkındalığınızı arttırmanızdır.
Yumurtlama Takibi Nasıl Yapılır?
Kadınlarda her ay gerçekleşen yumurtlama döneminin diğer bir ismi olan ovulasyon, gebe kalmak için en uygun zamandır. Ovulasyon testi ise bu ayın bu dönemlerinde yumurtlamanın olup olmadığını tespit etmek için kullanılır. Yumurtlama takibi çoğunlukla ultrason ile yapılır. Yumurtlama takibi hesaplama için reglin 2. veya 3. gününde rahim duvarı kalınlığı ve yumurtalık kisti bulunup bulunmadığına bakılır. Ultrasonda yapılırken bir yandan da yumurta sayısı kontrol edilir. Gerekirse kanda E2, FSH ölçümü ile tetkikler detaylandırılabilir.
Yumurtlama Farkındalığınızı Nasıl Arttırırız?
Ovulasyon takibi nasıl yapılır sorusunun cevabını şu maddelere dikkat ederek de verebilirsiniz;
- Regl dönemi takibi,
- Servikal mukus takibi
- Ovulasyon döneminde gerçekleşen akıntı şeffaf yumurta akı şeklindedir. Bazen ıslaklık şeklinde de görülebilir.
- Bazal vücut sıcaklığındaki dönemsel yükseliş
- Sıcaklık artışını takip etmek için sabah yataktan kalkmadan ateşinizi ölçmemiz gerekir.
- Ovulasyon sonrası 0,5-1 derece artış olacaktır.
- Yumurtlama takip kitleri
- İdrardaki LH seviyesini ölçer. Pozitif çıkan testler 14-26 saat sonra yumurtlama gerçekleşir.
- Progesteron testi
- Adet döneminin 18-24. günleri arasında veya beklenen adetten 1 hafta önce yapılır.
- Transvajinal ultrason ile yumurtlama takibi
Yumurtlama Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Yumurtlama bozukluğu olduğundan şüphelenen kadın doktora başvurduğunda, ultrasonografi yöntemiyle ovulasyon olayı ve yumurtanın büyümesi takip edilebilir. Bununla beraber adetin 21. günü kandaki progesteron hormonu değerlerine bakılır ve elde edilen değer 3 ng/ml'den düşük ise yumurtlama olmadığı tespit edilebilir.
Adet Bitiminden Kaç Gün Sonra Yumurtlama Olur?
Her 28 günde bir düzenli olarak regl olan bir kadında yumurtlama, regl periyodunda görülen ilk kanamanın ardından geçen 14. günde yaşanır. Kişi hamile kalmak istiyor ise adet kanamasını takip eden 9. günden itibaren cinsel ilişki yaşanmalıdır. Bu günde gerçekleşen korunmasız ilişki yumurta ile spermin karşılaşma şansını artırır. Böylelikle yumurtalıklarda bulunan kadın üreme hücresi olan yumurtaların bir bölümü olgunlaşma sürecine girer.
Yumurtlama Takibi Kaç Gün Sürer?
Yumurtlama takibi ortalama olarak 8-12 gün sürer ve her 3-4 günde bir giderek sıklaşan randevular ile ultrason kontrolü ve kanda yumurtlama hormonlarının ölçümü yapılarak durum netleştirilir. Tüp bebek tedavisi için doktora başvurma sayınız yumurta toplama ve embriyo transfer edilmesi işlemi ile birlikte ortalama 5'tir. Yumurtlama gününü tespit etmenin en kolay yolu şöyle açıklanabilir, ovulasyon ile ilgili bilgiler değerlendirilerek yumurtalam gününden 3 gün kadar önce başlayarak 1 hafta süresince 2-3 günde bir korunmasız cinsel birliktelikte bulunmak gebe kalma şansını arttıracaktır. Ancak yumurta hücresi en fazla 24 saat canlı kalabilir. Bu nedenle, hamile kalabilme ihtimalini artırmak için, yumurtlama dönemi içerisinde, birden fazla sayıda cinsel ilişki yaşanması önemlidir
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kemiklerde kitle kaybıdır ve kırılmalara yol açar 'Menopozdaki kadınların 3’de 1’inde…
Devamını OkuHPV aşısı, Human Papillomavirüs (HPV) enfeksiyonlarına karşı koruma sağlayan bir aşıd…
Devamını Oku