Doğumdan sonraki 6 haftalık ( 40 günlük ) bir süreçtir. Bu dönemde kadın vücudunda oluşan değişiklikler hemen hemen gebelik öncesi haline dönmektedir. İç ve dış genital organlar küçülme sürecine girerken memeler büyümeye ve süt dolmaya devam eder.
İçindekiler
Günümüzde anneler normal doğumdan 24 saat, sezaryen doğumdan 24-48 saat sonra hastaneden taburcu olabilir. Anne ve bebeğin genel durumuna ve doğum yapılan hastanenin kurallarına göre bu süre değişebilir.
Loğusalık Döneminde Görülen Fizyolojik Değişiklikler
Akıntı
Doğumdan sonra rahim kasılarak küçülür ve içinde kalan küçük dokular ve kan dışarı atılır, bu akıntıya loşia denir. Önemli olan akıntının renginin kırmızıdan pembeye, pembeden beyaza giderek açılmasıdır. İlk gün 2-3 saatlik sürede 1 ped daha sonra 3-4 saate 1 ped kanama normaldir. Sezaryenle rahimin içinde kalan parçalar daha iyi temizlendiği için ilk gün kanama daha az olacaktır. Sezaryen olduysanız doğum sonrası daha uzun süre yatakta kalmanız nedeniyle ilk ayağa kalktığınızda yerçekiminin etkisiyle vagina da biriken fazla miktarda kan birdenbire boşalabilir bu sizi korkutmasın. Doğum sonrası akıntı kötü kokmaz. Kötü koku enfeksiyon belirtisidir.
- Kanamanız süresince sık pet değiştirmeyi,
- Ellerinizi sık sık yıkamayı,
- Perine temizliği yapmayı,
- Rahimin sert olup olmadığını kontrol etmeyi ihmal etmeyin.
Ağrı
Özellikle bebeğinizi emzirirken süt kanallarından süt akışını sağlayan oksitosin hormonu rahimde de kasılmalara neden olacaktır. Son ağrıları, normal doğumda bebeğin doğum kanalından geçerken vagina ve makat bölgesine yaptığı baskı birkaç gün ağrı ve hassasiyete neden olabilir. Epizyotomi ağrısı bu bölgedeki dikişler özellikle otururken ağrı yapabilir bu yüzden yan oturmak yararlı olabilir. Dikişlerin hızlı iğleşmesi için yürüyüş , ilk 24 saatte soğuk buz torbası (şişlik ve gerginlik varsa) uygulaması uygun olur.
Yorgunluk
Doğum eylemi sonrasında kanama ve uykusuzluk, ziyaretçi sayısının çok fazla olması, bebeğinizi sık sık emzirmeniz kendinizi yorgun ve halsiz hissetmenize neden olacaktır.
Kansızlık
Doğum sonrası dönemde kullanmak üzere verilen demir ilaçlarını düzenli kullanmaya ve beslenmenize özen göstermeye dikkat edin.
İdrar Yapma Güçlüğü
İdrar yapma gereksiminiz olmasa da 2-3 saatte bir idrar yapmanız gerekir doğum sonrası geçici olarak idrar torbasında oluşan his kaybı nedeniyle idrarınızı yapmazsanız rahminize kalan alan daralacağı için rahminiz etkili biçimde kasılamaz kanama miktarınız çok olur. Bazen anneler idrar yaparsa dikiş yerlerinde yanma hissedeceğinden korkmakta ve idrar yapmayı geciktirmektedir. Bu durumun sakıncalı olacağı bilinmelidir.
Kabızlık
Loğusalık döneminde kabız olmamanız için bol sıvı ( su kayısı suyu) sebze ve lifli gıdalar almalısınız. Lavman yapılmışsa 2- 3 gün dışkılama ihtiyacınız olmayabilir.
Terleme
Gebelik döneminde vücutta biriken sıvı doğumdan sonraki ilk günlerde yoğun terlemeyle atılır. Bol bol sıvı almayı unutmayın.
Duygusal Değişiklikler
Annelik hüznü bir hafta içinde azalır. Normal bir durumdur ancak süreklilik kazanırsa doktorunuzla görüşmeniz yararlı olacaktır. Gülerken aniden ağlama, uyku problemleri, şaşkınlık, sinirlilik, üzgün görünme, iştahsızlık durumlarının bir hafta içerisinde giderek azalması gerekir. Bebek uyurken sizde uyumaya çalışın uyku zihinsel sağlık açısından çok önemlidir. Eşinizden akraba ve dostlarınızdan yardım isteyin, kendinize dinlenecek zaman ayırın.
Normal Doğum Sonrası
Doğumdan hemen sonra ayakta duş şeklinde ılık su ile banyo yapabilirsiniz, hem sizi rahatlatır hem de dikişlerinizin iyileşmesini hızlandırır. Çok ağır şeyler kaldırmamak koşulu ile hareketlerde hiçbir kısıtlama yoktur, kendinizi çok halsiz ve yorgun hissederseniz istirahat etmeniz gerekebilir. Lohusalık boyunca (40 gün) Cİ önerilmez. Cinsel isteksizlik hormonlarınızdaki değişikliklere, bebeğin ağlayacağı endişesine bağlı olabilir. Kalıcı olmayıp yeni yaşamınıza uyum sağlayınca normale döner.
Sezeryan Sonrası
- Yürümeniz çok yararlıdır,
- Ameliyat yeri birkaç gün ağrı yapabilir,
- Öksürürken, doğrulurken elinizle ameliyat yerinize hafifçe basabilirsiniz,
- Doktorunuza danışıp duş alabilirsiniz,
- Üç ile altı ay içinde iz iyice azalır,
- Ağır objeleri en az 3 hafta kaldırmamanız uygun olur,
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Rahim içi araç geri dönebilir doğum kontrolü sağlayan v…
Devamını OkuEvli çiftlerin istedikleri zaman, istedikleri kadar çocuk sahibi olmaları , istemedik…
Devamını Oku