Gebelikte hangi bitki çayları içilir sorusu hamilelerin gündeminde yer alıyor, Peki gebelik döneminde hangi bitki çayları zararlı, hangi bitki çayları içilebilir? Bu soruların yanıtlarını bu yazıda bulabilirsiniz.
İçindekiler
Hamilelikte Bitki Çayı İçilir mi?
Hekimlere göre yapılan araştırmalarda, hamilelikte bazı bitki çaylarının içilmesi anne ve bebekte zarar oluşturmamaktadır. Bu çaylar arasında nane, limon, zencefil, rezene, elma, ıhlamur ve portakal gibi besinler günlük kullanım miktarları doktor tarafından önerildiği şekilde içilebilir. Dolayısı ile hamilelikte hangi bitki çayları içilebileceği konusuna dikkat etmek gerekir. Bazı bitki çayları rahatlatıcı etki yaparak gebelik döneminde stresin azalmasını sağlar. Bazı bitki çayları ise yorgunluk, halsizlik gibi şikayetlerin azalmasına veya uyku problemlerinin ortadan kalkmasına yardım eder. Hamilelikte tüketilen bitki çayları anne adayı ve bebek üzerinde farklı etkilere yol açabilir. Bu sebeplerden, özellikle riskli gebelikte bitki çayı tüketmeden önce doktora danışmak çok önemli bir konudur.
Gebelikte Bitki Çayı İçmek Tehlikeli Mi?
Hamilelerde bitki çayı kullanımı özellikle ilk 3 aylık dönemi ifade eden 1. trimester döneminde sağlıklı bir gebeliğin temelleri atılır. Zencefil, ıhlamur, papatya, rezene, kuşburnu, siyah çay, yeşil çay gibi çayların tüketiminde aşırıya kaçılmadığı sürece herhangi bir risk yaratmadığı düşünülmektedir Gebelikte bitki çayları içmek, hem rahatlatıcı özellikleri ile stres etkisini azaltır hem de antioksidan içermesi nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Bununla birlikte, bitki çaylarının sinir ve sindirim sistemi üzerinde önemli bir etki yaratması nedeniyle tehlikeli durumlar da oluşabilir.
Hamilelikte İçilebilen Bitki Çayları
Gebelikte bitki çayı neden yasak sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Özellikle adaçayı, meyan kökü, ahududu yaprağı, maydanoz otu, kekik gibi bitki ve bitki yapraklarının rahim kasılmalarını tetikleyebileceği ve kanamaya sebep olarak hamilelik dönemi için tehdit oluşturabileceği araştırmalarla ortaya koyulmuştur. Hamilelik sürecinde herhangi bitkisel bir maddeye ya da desteğe doktor görüşü alınmadan kesinlikle başlanmamalıdır.
- Melisa Çayı: Rahatlatıcı bir etkiye sahip olan melisa çayının hamilelik döneminde tüketilmesinde çoğu kişi için sakınca yoktur. Bilhassa uykuya dalmak konusunda sorun yaşayan ya da uyku yoksunluğu çeken hamile kişiler, uyku öncesinde bir fincan melisa çayı içebilir.
- Zencefil Çayı: Antioksidan açısından zengin olan zencefil, çay olarak içildiğinde de yararlıdır. Bulantı ve kusma sorunlarının çok sık yaşandığı ilk primester denen 3 aylık dönemde zencefil çayı içmek bu sorunların azalmasını sağlayabilir.
- Ahududu Çayı: Ahududu yaprakları işe demlenen çay, kasların üzerinde çeşitli etkilere sebep olabilir. Doğum sancılarının azalmasını sağlayabilen ahududu çayının, gebeliğin son haftalarında tüketilmesi tavsiye edilmez.
- Yeşil Çay: Yeşil çay yüksek miktarda antioksidan içerdiği için oldukça faydalıdır. Vücuttaki toksinleri ataya da yardımcı olur. Ancak folik asit emilimini azalttığından dolayı için bebek üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Bu nedenle gebelikte yeşil çay tüketimi önerilmez.
- Adaçayı: Gebelik döneminde adaçayı içmek kasılmaların azalmasına veya kanama riskinin artmasına sebep olabilir. Dolayısıyla kanın sulanmasını sağlayan bitki çayları tüketilmemelidir. Hamilelik döneminde bitki çaylarının aşırı içilmesi ciddi sorunlara neden olabilmektedir.
Hamilelikte İçilmemesi Gereken Çaylar Nelerdir?
Gebelik dönminde erken doğuma sebep olabileceği düşünülen; fesleğen, biberiye, lavanta, yaban mersini, sarı kantaron, melisa yaprağı, kediotu, oğul otu, aleo vera, karahindiba gibi bitkilerin çaylarının da hamilelilikte dikkatli tüketilmesi, riskli gebeliklerde ise hiç tüketilmemesini öneriyor.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Amniosentez, 16-18.haftalar arasında özel amniosentez iğneleriyle anne adayının karnı…
Devamını OkuHalk arasında “annelik hüznü” olarak da bilinen loğusa sendromu doğumu takip eden ilk…
Devamını Oku