Regl öncesi stres neden olur sorusu premenstrual sendromu yaşayanlar tarafından merak ediliyor. Adet öncesi sendrom ile ilgili bilgilere bu yazıdan ulaşabilirsiniz.
Premenstrual Sendrom Nedir?
Premenstrüel sendrom ne demek sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Premenstrüel sendrom, kısa adı ile PMS adet öncesi gerginlik sendromu olarak da bilinir. Çoğu kadının adeti öncesi dönemde yaşadığı fiziksel ve ruhsal problemlerin hepsine premenstrual sendrom denir. Birbirinden çok farklı olabilen bu sorunlar, adet döneminden 2 ile 14 gün öncesinde ortaya çıkar ve regl kanamasının başlaması ile iyileşme gösterir. Adet döngüsü aslında beyinde, yumurtalıklarda ve rahim iç tabakasında birbirinden farklı olaylar neticesinde ortaya çıkar. Beyinden salgılanan hormonların yumurtalıklardan birini uyarması ile başlayan bu süreç, uyarılan yumurtalıktan döllenmeye hazır bir yumurta hücresinin salınmasına neden olur, bu esnada rahim iç tabakası da kendini oluşabilecek bir gebeliğe hazırlar. Döllenme gerçekleşmediği zaman serbest bırakılan yumurta hücresinin ömrü biter ve gebelik için hazırlanan rahim iç tabakasının regl kanamasıyla dışarı atılmasının ardından yeni bir regl döngüsü başlamış olur. Regl kanamasının amacı her adet döngüsünde meydana gelebilecek muhtemel bir gebeliğin yerleşebilmesi ve uygun şartlarda gelişebilmesi için rahim iç tabakasının tazelenmesi olarak ifade edilebilir.
Premenstrual (Adet Öncesi) Sendrom Belirtileri
Adet öncesi sendromu kaç gün önce başlar sorusunun yanıtı kişiden kişiye göre değişkenlik gösterir. PMS dönemi bazı kişilerde 2 gün sürerken bazı kişilerde 2 haftaya kadar uzayabilir.
PMS belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
- Sıvı toplanması sebebi ile kilo artışı
- Karında gerginlik
- Şişkinlik
- Memelerde hassasiyet
- Gerilim veya endişe
- Kederli ruh hali
- Ağlama nöbetleri
- Ruh halinde değişkenlik ve sinirlilik ya da öfke
- iştahta değişiklik ve yeme isteği
- Eklem veya kas ağrısı
- Baş ağrısı
- Yorgunluk
Bu bulgu ve belirtiler ciddi bir biçimde hayatınıza ve günlük faaliyetlerinize etki ediyorsa, mutlaka doktorunuza görünün. Adet gören kadınların tahminen yüzde 70 ile 90 kadarında adet öncesi sendrom (premenstrual sendrom) bulunmaktadır.
Premenstrual (Adet Öncesi) Sendrom Nedenleri
Hormonlardaki dönemsel değişiklikler, Depresyon, Yetersiz miktardaki seratonin düzeyleri, PMS’nin yorgunluk, yeme isteği ve uyku problemleri gibi diğer belirtilerine katkıda bulunabilir, Vitamin ve minerallerin yetersiz alınması, Aşırı tuz kullanımı, Ruh halinde ve enerji düzeyinizde bozukluklara neden olabilen alkol ve kafeinli içecekler tüketmek. Adet Öncesi Gerginlik Sendromunun (PMS) Nedenleri Nelerdir? Bu durumun nedeni kesin olarak bilinmez ancak adet döngünün ikinci yarısında gerçekleşen hormon değişikliklerinin bu duruma neden olduğu düşünülür. Burada asıl neden hormonların seviyesi değil hormon seviyelerindeki ani iniş çıkışlar yani ani dalgalanmalardır.
PMS Nasıl Tedavi Edilir?
PMS tedavisi dönemi çok ağır semptomlarla gerçiren kişiler için gerekli olabilir.
Belirtleri şiddetli PMS ya da PMDD için ilk basamak tedavi olarak kabul edilebilir. SSRI türü ilaçlar genellikle günlük olarak alınan ilaçlardır. Adet öncesi gerginliği olan bazı kadınlarda antidepresan kullanımı reglin başlamasından önceki iki hafta ile sınırlandırılabilir. PMS ne zaman biter sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Premenstrüel sendrom regl kanamasının başlamasından itibaren azalarak bitmektedir.
PMS belirtileri nasıl azaltılır?
Adet öncesi sendromu ne iyi gelir sorusu şu şekilde yanıtlanabilir;
- Az ve sık öğünlerle tüketin
- Tuzdan ve tuzlu gıdalardan uzak durun
- Meyve, sebze gibi lifli ve taneli bakliyatt gibi karmaşık karbonhidratlar açısından zengin gıdaları tüketin
- Kalsiyum açısından zengin gıdaları tercih edin
- Kafeinden uzak durun
- Alkolden uzak durun
- Kardiyo içerikli egzersizler yapın
- Stresi azaltın
- Yeterli düzeyde uyuyun
- Kas gevşetme yöntemleri veya derin nefes alma egzersizleri uygulayın
Hafiflemeyen ağrılarda bir kadın doğum uzmanı ile görüşmeniz önerilir.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Menopoz kelimesi yunan kökenli iki kelimeden alınmıştır. “men-menos= ay,adet, poz=dur…
Devamını OkuSmear testi, rahim ağzını (serviks) değerlendirmek ve hem enfeksiyonlar hem de displa…
Devamını Oku