Human Papilloma Virüs (HPV) enfeksiyonundan kaynaklanan rahim ağzı kanseri, genital siğiller ve diğer HPV ile ilişkili kanserlerden korunmak için kullanılan HPV aşısı, hem kadınlara hem de erkeklere uygulanabilir.
İçindekiler
- HPV Aşısı Nedir?
- HPV Belirtileri Nelerdir?
- HPV Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?
- HPV Aşısı Kimlere Yapılır?
- HPV Aşısı Türleri Nelerdir?
- HPV Aşısı Rahim Ağzı Kanserini Önler mi?
- HPV Aşısı Nasıl Uygulanır?
- HPV Aşısı Nerede Yapılır?
- HPV Aşısı Ne İçin Kullanılır?
- HPV Aşısı Etkili mi?
- HPV Aşısı Hangi Hastalıklardan Korur?
- HPV Aşısı Fiyatları
HPV Aşısı Nedir?
HPV aşısı, Human Papillomavirüs (HPV) enfeksiyonlarına karşı koruma sağlayan bir aşıdır. HPV, virüsünün neden olduğu serviks kanseri, vulva kanseri, vajına kanseri, anal kanserler ve genital siğillere yol açar. HPV aşısı ile bu hastalıklara karşı yüksek oranda koruyuculuk sağlar. Cinsel ilişki ve ciltten cilde bulaş gerçekleşmektedir. Hpv aşısı 9 yaş itibariyle uygulanmalıdır.
HPV Belirtileri Nelerdir?
HPV belirtileri nelerdir? HPV virüsü birçok insanda herhangi bir belirti ortaya çıkarmamaktadır. Ancak en sık görülen belirtileri arasında siğil oluşumu bulunmaktadır. Özellikle genital bölgede ortaya çıkan siğiller kadınlarda vulva, vajen ya da anüste oluşabilmektedir. Erkeklerde ise penis veya anüste görülmekte ve karnabahar benzeri bir şekil oluşturmaktadır. Bu gibi belirtileri en sık çıkaran türün ise HPV 11 ya da HPV 6 olduğu bilinmektedir ve bunlar riskli görülmemektedir. Yüksek riske sahip olan türlerin ise genelde herhangi bir belirti göstermediği görülmektedir. Bu türler bir belirti vermeden hücrelerin içerisinde yaşamaya devam edebilmektedir.
Bunların yanında her HPV virüsünün kansere neden olmadığı bilinmektedir. Kanser oluşturan türlerin ise uzun yıllar sonucunda bu durumu ortaya çıkardığı görülmektedir. Bundan dolayı erken teşhisin öneminin büyük olduğu dikkat çekmektedir.
HPV Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?
HPV aşısının yan etkileri genellikle hafif ve geçicidir. Uygulanan kolda yerinde ağrı, kızarıklık yapar.
HPV Aşısı Kimlere Yapılır?
HPV aşısı hem kadın hem erkeğe uygulanabilir. Bu aşının uygulandığı kişi grupları şu şekilde özetlenebilir;
- 9lu aşı 9 yaş itibariyle kız ve erkek çocuklarına uygulanır. 9-14 yaş arası 2 dozluk 0 ve 6. aylarda yapılmalıdır.
- 15. yaşını kutlamış tüm bireylerde 0-2-6. ayda uygulanır. 3 doz şeklinde yapılır.
- Özel durumlarda gerektiren durumlarda (0-1-4) şeklinde uygulanabilir.
- 4lü aşıyı tamamlamış kişilerde uygulanmış kişilerde kanser korumasını arttırmak amacıyla gardasil 9lu aşı 0-2-6. aylarda uygulanmalıdır.
Human papilloma virüsler (HPV) çok yaygın görülen, belirti göstermeyen ve oldukça bulaşıcı kılıfsız DNA virüsleridir. HPV genelde immün sistem tarafından kendiliğinden temizlenir. WHO (Dünya Sağlık Örgütü) verilerine göre yaklaşık her 10 kişiden 1’inde HPV vardır. CDC’ ye göre bir kadının 50 yaşına kadar HPV enfeksiyonuna yakalanma riski %80’dir.
Yüksek riskli HPV tipleri kadınlarda servikal kanser, vulva, vajina, anüs kanserleri ve ilgili prekanseröz lezyonlar; erkeklerde de anüs ve penis kanserleri ile ilişkilidir. Kanser oluşturma riski düşük olan HPV tipleri ise genital siğillere ve prekanseröz lezyonlara yol açabilmektedir. HPV, servikal kanserlerin yaklaşık %100’ünden, anal kanserlerin %83-%95’inden, vajinal kanserlerin %60-%65’inden ve penis kanseri olgularının %30-%42’sinden sorumludur.
HPV Tip 16 ve 18 servikal kanserlerin yaklaşık %70’inden (ABD ve AB’de %84’ünden) sorumludur. HPV Tip 6 ve 11 genital siğillerin %90’ından, CIN1’lerin (evre 1 prekanseröz lezyon) yaklaşık %20’sinden ve RRP (Rekürren Respiratuar Papillamatozis) olgularının %100’ünden sorumludur.
Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği’nin (TJOD) HPV’ ye karşı aşılamaya ilişkin önerileri HPV aşılarıyla yürütülen klinik çalışmaların sonuçlarına, tüm dünyada gerçekleştirilen kapsamlı epidemiyolojik HPV çalışmalarının sonuçlarına ve WHO (Dünya Sağlık Örgütü), FIGO (Uluslar Arası Jinekoloji ve Obstetrik Federasyonu), ACOG (Amerikan Jinekoloji ve Obstetrik Akademisİ), SGO (Jinekolojik Onkologlar Derneği) ve ESGO (Avrupa Jinekolojik Onkologlar Derneği) gibi uluslar arası tıp derneklerinin önerilerine dayanmaktadır.
Özel Durumlar
- HPV aşısı Pap testi sonucu belirsiz olan (ASCUS) veya anormallikler içeren kadınların, HPV DNA testi pozitif olan veya kondilomları olan kadınların aşılamasında kullanılabilir.Nitekim kadınların aşılarda bulunan tüm HPV tipleriyle enfekte olma ihtimali minimaldir.
- Aşılamadan önce HPV DNA tayinine ve serolojik HPV testlerine gerek yoktur.
- HPV aşısı uygulanmadan önce herhangi bir spesifik tıbbi inceleme (örn. Paptesti, kolposkopi, HPV DNA moleküler tayini) yapılmasına gerek yoktur.
- Aşınan kişilere, klinik çalışma verilerinin aşının pap testi sonuçlarındaki anormallikler, HPV enfeksiyonları veya kondilomlar üzerinde herhangi bir tedavi edici etki göstermediği açıklanmalıdır.
- HIV pozitif hastaların ve immün yanıtı bozulmuş kişilerin aşılanmasının etkinlik ve güvenirliğiyle ilgili yeterli veri bulunmamaktadır.
Gebelik
- Gebe kadınların HPV aşısıyla aşılanması önerilmez. Ancak aşılama öncesi gebelik testi yaptırmaya gerek yoktur.
- Bir hasta aşılama döneminde gebe kalırsa, aşının geri kalan dozu/dozları doğumdan sonraya ertelenmelidir.
- Emziren kadınlara HPV aşısı uygulanabilir
Türkiye’de ruhsatlandırılmış olan iki HPV aşısının ruhsat onaylarında belirtilen kullanım endikasyonları aşağıdaki gibidir.
- 9-26 yaş bayanlar, Temel hedef 11-12 yaş kızlar, Catch- up 13-26 yaş bayanlar, Aynı yaş erkekler Avustralya ve Ingiltere'de onaylı, Temel hedef seksüel aktivite başlamadan aşılamak
- GARDASiL için, 27-45 yaş etkinliği sonuçlandı. CERVARİX için. 27-55 yaş etkinliği sonuçlandı.
Ne Zaman Uygulansın?
- GARDASİL O. 2. 6. Aylar 0.Ay; 1.Doz 2.Ay; 2.Doz 6.Ay; 3.Doz
- CERVARIX 0.1. 6. Aylar 0.Ay; 1.Doz1 Ay; 2.Doz 6.Ay; 3.Doz
- Genital siğil varsa aşılama gardasil için 0-1 ve 4. Aylar da yapılmalıdır.
Nasıl?
- Kas içine uygulama (IM)
- Koldan ve kalçadan Aşı sonrası oturarak 15 dakika dinlenme önerilir.
- Türkiye'de ruhsatlandırılmış olan iki HPV aşısının ruhsat onaylarında belirtilen kullanım endikasyonları aşağıdaki gibidir.
- Dörtlü (kuadrivalan) HPV aşısı
9-45 yaş arası genç kızlarda ve kadınlarda HPV Tip 6, 11, 16, 18’e bağlı aşağıdaki hastalıkların önlenmesi için endikedir :
Servikal kanser, Vajinal kanser, Vulvar kanser, Servikal intraepitelyal neoplazi (CIN) evre 2 ve 3, Servikal adenokarsinoma insitu (AIS), Vulvar intraepitelyal neoplazi (VIN) evre 2 ve 3, Vajinal intraepitelyal neoplazi (VaIN) evre 2 ve 3, Servikal intraepitelyal neoplazi (CIN) evre 1, Genital siğiller (kondiloma akuminata)
İkili (bivalan) HPV aşısı
- 10-55 yaş arası genç kızlarda ve kadınlarda HPV Tip 16 ve 18’e bağlı aşağıdaki hastalıkların önlenmesi için endikedir :
- Servikal kanser, Servikal intraepitelyal neoplazi (CIN) evre 2 ve 3
HPV Aşısı Türleri Nelerdir?
İzmir HPV aşısı türleri nelerdir? HPV aşısı türleri arasından en sık kullanılan iki tanesi bivalan aşısı ve kuadrivalan aşısı olarak bilinmektedir. Bivalan aşısı yüksek riskli HPV 16 ve HPV 18 için tersih edilmekte ve bunlara karşı koruyuculuk sağlamaktadır. Bu iki türün riskli olmasının nedeni ise kansere yol açabilmesinden kaynaklanmaktadır. Diğer aşı olan kuadrivalan ise siğil oluşumuna neden olan düşük riskli HPV 6 ve HPV 11 için koruyuculuk sağlamaktadır. Bivalan aşısı Türkiye’de yoktur.
Kuadrivalan aşısı hem kız hem de erkek çocuklara uygulanabilmektedir. Yalnız aşıların hastalık oluşumundan önce yapılması gerekmektedir. Çünkü HPV bulaştıktan sonra aşı bir fayda sağlamamaktadır. Ayrıca aşı vajinal kanser ve vulva kanserine karşı da koruyuculuk oluşturmaktadır. Bunun yanında erkeklerde ise genital siğilleri geçirmenin yanında baş, boyun, anal, ağız kanserlerini önleyebilmektedir.
Önceden enfekte olmuş kişiler için aşının koruyuculuğu azalmaktadır. En erken 9 yaşında yaptırılabilmektedir ancak 11-14 yaş aralığında aşı yaptırılması önerilmektedir. Bu yaşları belirlenmesinin nedeni ise henüz o yaşlarda virüsler ile karşılaşılmadığı düşünülmesinden kaynaklanmaktadır. Çünkü virüs bulaştıktan sonra aşının pek bir etkisi görülmemektedir. Genel anlamda HPV aşı olmak için yaş aralığı 9-45 arasındandır.
HPV oldukça yaygın görülmekte ve pek çok kişide belirti vermemektedir. Bu neden mutlaka test yaptırılması önerilmektedir. Testin sonucuna göre hastanın durumu netleştirilmekte ve virüs var ise buna göre tedavi yöntemi oluşturulmaktadır. Her hasta için oluşturulan tedavi yöntemi farklı olabilmektedir.
HPV Aşısı Rahim Ağzı Kanserini Önler mi?
Dünyada her iki dakikada bir kadın rahim ağzı kanserinden ölmektedir. Ölümlerin %80'i gelişmektde olan ülkelerdedir. Bulaşma yolu %99 seksüel, %01 diğerleridir.
Persiste HPV enfeksiyonları servikal kanserlerin nedenidir.
Yüksek riskli HPV Tip 16-18, Sigara, Diğer genital enfeksiyonlar, Doğum kontrol hapları, İmmun sistemin baskılanması, Genetik, Çok doğum yapmak, Multiple partner, Erken yaşta cinsel ilişkiye başlamak, Rahim ağzı kanserini tetikleyen kofaktörlerdir.
Birincil önleme; koruyucu aşılama, hastalığın neden,n,n (HPV enfeksiyonu) önlenmesi
İkincil önleme; hastalığın gelişmesini önleme, tarama ve kanser öncesi tedavi. PAP smear ile tarama, dünyada maliyet-etkinlik oranı kabul görmüş en iyi testtir.
Aşılar, en sık rahim ağzı kaserine neden olan HPV 16 HPV 18'e karşı üretilmiştir, aşılar bilinmeyen bir mekanizmayla HPV 33 HPV31 ve HPV 45 karşı çapraz koruma oluşturmaktadır. Böylece rahim ağzı kanserine neden olan HPV tiplerinin %80'e karşı %100 korunma sağlamış olmaktadır. Aşılar kanda antikor oluşumunu sağlarlar. Kanda yüksek antikor seviyeleri, enfeksiyon bölgesinde yüksek antikor anlamına gelir Aşı ile korunmanın temel hedefi, mikroba karşı hafıza 6 yıl sonrası aynen devam etmekte ve antikor titresi 6. Ay aşı dozu ile aynı seviyede olduğuna göre daha sonraki yıllarda ek doz gerekmeyeceği söylenebilir. HPV aşısı 9 yaş üstü tüm kız çocuk ve kadınlar için 69 ülkede, erkekler için de 35 ülkede ruhsatlandırılmıştır.
HPV Aşısı Nasıl Uygulanır?
HPV aşısı, cilt altına koldan uygulanır. Enjeksiyon, genellikle kolun üst kısmına ya da uyluk bölgesine yapılır. Aşının uygulanma süreci oldukça basittir ve acısızdır. Aşıyı uygulayacak olan sağlık profesyoneli, uygulama yapılacak kişiye uygulama süreci ve dozlar hakkında bilgi verir. Aşıdan önce ya da sonraki dozlar için randevu almak önemlidir, çünkü aşı programının düzenli olarak tamamlanması koruma açısından kritiktir.
HPV Aşısı Nerede Yapılır?
HPV aşısı, tüm sağlık kurumlarında uygulanabilir. Aşının uygulanması tek seferde değil, belirli aralıklarla yapılır. Bu nedenle takim takibi önemlidir.
HPV Aşısı Ne İçin Kullanılır?
HPV aşısı hem bireylerin sağlığı hem de toplum sağlığını korumak amacı ile yaygınlaştırılması gereken bir aşıdır. Özellikle çocukluk çağında uygulanan aşılar hastalıklara yakalanmamak ve hastalıkların toplum için yayılmaması için önemlidir. Aşının cinsel yolla bulaşan pek çok hastalığa karşı koruyuculuğu vardır ve pek çok ülkede bu aşı ergenlik çağındaki gençlere rutin bir şekilde uygulanır.
HPV Aşısı Etkili mi?
Bu aşı dörtlü ve dokuzlu formda uygulanır.Dokuzlu kanserlerin yüzde 90’ından sorumlu olan HPV 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 tiplerine karşı yüzde doksan beş koruma sağlar. Daha önceden dörtlü formunu uygulanmış bireylere ek olarak dokuzlu formda aşılama etkinliğini arttırmak amacıyla yapılması önerilmektedir.
HPV Aşısı Hangi Hastalıklardan Korur?
HPV aşısı virüsün bireyin vücuduna tanıtılması ile bağışıklık sağlanmasını amaçlar. Vücudun savunma sistemi bu aşılardan sonra HPV’ye daha dayanıklı hale gelir ve pek çok kanser türüne karşı (rahim hastalıkları, anüs hastalıkları, penis ve vajina kanserleri, gırtlak kanseri) korunmuş olur.
HPV Aşısı Fiyatları
HPV aşısı fiyatları, ülke, bölge, sağlık hizmeti sunan kuruluş ve aşının türüne bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Aşı fiyatları ile ilgili detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
HPV nedir ne yapar?
HPV insanları etkileyen bulaşıcı bir virüstür ve bazı çeşitleri tehlikeli olmak üzere 200’den fazla türü vardır.
HPV virüsü olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Jinekolojik muayenede görülen lezyonların incelenmesi ile ya da rutin tetkiklerde HPV virüsünün olup olmadığı anlaşılır.
HPV nedir ölümcül müdür?
HPV genellikle ölümcül değildir ancak bazı tipleri tehlikeli kanser türlerine neden olabilmektedir.
HPV kimden kime bulaşır?
HPV insandan insana bulaşır ve bulaşma sebebi genellikle cinsel ilişkidir.
HPV olan biri ne yapmalı?
HPV testi pozitif çıkan kişi yaşam tarzını sağlıklı hale getirmeli ve kötü alışkanlıklardan uzak durarak bağışıklık sistemini güçlendirmelidir.
HPV den korkmalı mı?
HPV’den korkmak gerekmez ancak virüsten kurtulmak için doktorun önerilerine uymak çok önemlidir.
HPV testi pozitif çıkarsa ne olur?
HPV testinin pozitif olması kanser varlığını göstermez ancak detaylı tetkik gerektirir.
Erkeklerde HPV vücuttan atılır mı?
Virüs herhangi bir şekilde tedavi edilemez sadece doğru yaşam tarzı ve kuvvetli bağışıklık ile belirtilerinden korunabilir.
Erkeklerde HPV olup olmadığı nasıl anlaşılır?
HPV belirti vermeyebilir bu yüzden düzenli aralıklarla tetkik yaptırılabilir, ciltte lezyonlar ya da siğiller görülüyorsa bunlar incelenir ve HPV olup olmadığı takip edilir.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ayda bir kez memelerinizi herhangi bir değişiklik açısından muayene ediyor musunuz? E…
Devamını OkuKemiklerde kitle kaybıdır ve kırılmalara yol açar 'Menopozdaki kadınların 3’de 1’inde…
Devamını Oku