Hamilelik çatlakları anne adaylarının gebelik süresince mücadele etmeye çalıştıkları bir durumdur. Gebelik çatlakları hakkında bilgilere, gebelik çatlaklarından korunmak için bilmeniz gereken tüm detaylara bu yazıdan ulaşabilirsiniz.
İçindekiler
Deri Çatlakları (Stria Distensae) Nedir?
Karnın hızlı büyümesi, gebelik ve hızlı şişmanlama ardından derinin altındaki tabakanın yırtılması neticesinde gelişen ince çizgilerdir. Bu çatlaklar tıbbi bir problem yaratmayan, ancak kozmetik olarak rahatsız eden bir görüntü olabilir.
Deri çatlakları derideki gerginliğin fazla olduğu vücut kısımlarında görülür. Gerginlik olabilecek bu kısımlard hamile bayanların karın ve göğüsleri, ergenlik dönemindeki kişilerin kalça ve göğüsleri, vücut geliştirme yapan kişilerin omuzlarıdır ve aşırı kilolu kişilerde çeşitli bölgelerinde görülebilir.
Deri Çatlakları Nasıl Görünür?
Gebelikte çatlak ne zaman başlar? Çeşitli sebeplerden oluşabilen deri çatlakları oluşmadan evel ilk olarak deri renginde pembeleşme olur ve bu aşamada genellikle kaşıntı görülür. Kısa süre içerisinde kırmızı mor bir çizgi halini alabilir. (stria rubra). Zaman içerisinde bu çizgiler beyazlamaya başlar ve daha az görünür bir hal alır. Çoğu zaman bu çatlaklar birkaç cm uzunluğunda 1-10 mm genişliğindedir.
Deri Çatlaklarının Tedavisi Mümkün müdür?
Deri çatlakları genellikle kozmetik yani kişinin görüntüsü ile ilgili bir takım sorun oluşturur. Çatlakların tedavisinde kullanılılabilen ilaçlar derinin orta tabakası olan dermisde ki kollajenleri uyarır ve elastin sentezini de tetiklerler.
Çatların sağlık açısından çok büyük bir problem yaratmadığı halde kişileri rahatsız edebildiği bilinir. Oluşan çatlakları tamamen iyileştirmek oldukça zordur. Ancak deri çatlakları eğer kişiyi kozmetik açıdan rahatsız ediyorsa gebelikte çatlak önleme için aşağıdaki tedaviler denenebilir;
Retinoid içeren kremler: Retinoidler A vitamini içerir. Bu kremler yara izlerinde de yararlı olurken, deri yüzeyini düzeltir, ince çizgileri ortadan kaldırır, deri rengini düzenli hale getirir, sarkmalarıtedavi ederler. Genellikle 3 ile 6 aylık tedaviler gerekir. Eğer deride tahriş oluşuyorlar ise tedavi kesilir. Tedavi sırasında güneşten korunmak önemlidir.
Kimyasal Peeling: Bu tedavi çeşidi özellikle 15-20 konsantrasyon ve trikloroasetik asit ile hazırlana peeling derinin orta tabakasına kadar soyulma sağladığından çatlakların giderilmesine yardımcı olabilir.
Pulsedye lazer tedavisi: Düşük doz içeren 585-nm flash lambalı dye lazer tedavileri ile çatlak görünümü azaltılabilir. 4-6 hafta aralıkla yapılan birkaç aşamalı tedavi gereklidir.
Fraksiyonel lazerler: Son dönemlerde 3 seans uygulamadan sonra çatlaklarda belirgin bir iyileşmeye sebep olduğu bildirilmektedir. Çatlak (stria) cilt ve cilt altı dokunun yırtığı yani bir çeşit iz olarak tanımlanabilir. İzler gibi çatlağında tam anlamı ile bir tedavisi yoktur, fakat fraksiyonel lazer ile çatlakların belirginliği 5-6 seans içerisinde azaltılabilir.
Ciltteki çatlakları düzeltmeye yardım edebilen, özellikle lazerlerle uygulanan çeşitli tedaviler olmakla beraber, hiçbir tedavi cilt çatlaklarının tamamıyla kaybolarak normal cilt görünümüne dönmesini sağlayamayabilir. Kırmızılığı azaltılarak, dokuyu düzelterek derinin daha iyi görünmesi sağlanabilir.
Radyofrekans dalgalan: Bu tedavi yöntemi de çatlak tedavisinde başarılı görülmekte ve kullanılmaktadır.
İntensive pulse light (IPL): Yoğunlaştırılmış atımlı ışık olarak dilimize çevrilebilen bu tedavi yan etkileri minimal olduğundan kolay şekilde uygulanabilir. Yapılan IPL tedavisi yeni kollajen ve elastik fibril oluşumunu uyarmaktadır.
Gebelik Çatlaklarındandan Nasıl Korunulabilir?
Gebelikte oluşan çatlaklar nasıl önlenir? Çatlaklardan korunmak için ilk önlem aşırı ve ani kilo değişimlerinden kaçınmaktır. Ani kilo alımları kadar, ani kilo verme durumu da çatlaklara neden olabileceğinden ani kilo değişimi yaşanmamalıdır. Hamilelik esnasında uygun ürünlerle cilde masaj yapmak ve cildi yumuşak tutan kremler sürmek önerilir. Bu hedefi taşıyan pek çok kremler üretilmiş olmakla birlikte hiçbirisinin kesin şekilde cilt çatlaklarının tamamını engellediği söylenemez Hamilelikte aşırı kilo aliminin engellenmesi, fiziksel aktivitelerin gereksiz derecede durdurulmaması gerekmektedir.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Aromaterapi, bitkilerin kök, yaprak veya çiçeğini damıtarak elde edilmekte olan yağla…
Devamını OkuGöğüs estetiği, kadınların üzerinde hassasiyetle durduğu konulardan biridir. Bir kadı…
Devamını Oku