PRP uygulamaları, son yıllarda popülerlik kazanmış bir tedavi yöntemidir. Birçok alanda kullanılabildiği gibi kadın doğum alanındaki sorunlarda da uygulanabilir. PRP, kişinin kendi kanından elde edilen bir plazma çözeltisidir. Büyüme faktörleri, hücreler, proteinler bakımından zengindir ve kadın doğumla ilgili çeşitli sorunların tedavisinde kullanılabilir.
İçindekiler
PRP tedavisi kanınızdaki yara iyileştirme ve büyüme faktörleri sayesinde genital estetik işlemlerinde de başarıyla uygulanan bir tedavidir. PRP tedavisi, vajina içi ve dış genital bölgede doku iyileşmesini sağlayarak cinsel isteksizlik, vajinal kuruluk gibi şikayetlerin giderilmesinde etkilidir.
PRP Nedir?
PRP (platelet rich plasma), kişinin kendi kanından alınan bir örneğin zenginleştirilerek çözümü gereken bölgeye tekrardan enjekte edilmesi işlemidir. Plateletler, kanı pıhtılaşmasından sorumlu olan hücrelerdir ve iyileşmeyi teşvik edici protein gibi birçok madde içerir. PRP, öncelikle doku yenilenmesi ve iyileşmesini teşvik etmek amacıyla uygulanır. Güvenli bir yöntemdir, kişinin kendi kanı dışında bir madde eklenmez.
PRP Tedavisi Nasıl Yapılır?
PRP tedavisinde ilk işlem, hastadan gerekli olan kan miktarının alınması ve bu kanın bir işlem ile ayrıştırılmasıdır. Kanımızda trombosit bakımından zengin olan plazma, diğer bileşenlerinden ayrıştırılır. Trombositler yaralı dokuları onarmak için gereken büyüme faktörlerini içerisinde barındırır.
PRP tedavisi kişinin ihtiyacına göre belirli seans aralıklarıyla yapılmaktadır. Genital bölgedeki hastalıkların tedavisi için kullanılacak prp, cilt yüzeyinde gençleşmeyi, sıkılaşmayı ve yenilenmeyi sağlar, sorunları çözmeye yarar.
PRP Nasıl Uygulanır?
PRP tedavisi öncelikle kişinin bir miktar kanının alınmasıyla başlar. Kol bölgesinden alınan kan örneği, bileşenlerine ayrıştırılır. Bu işlem santrifüj adı verilen bir işlemdir ve kanı yoğunluğuna göre ayırır. Bu işlem sonucunda kan plazması, plateletler bakımından zenginleşir ve daha yoğun bir plazma çözeltisi elde edilir.
PRP, tedavi edilmesi gereken alana ince bir iğne aracılığıyla enjekte edilir. Uygulama yöntemi, tedavi alanına ve amaçlarına bağlı olarak değişebilir.
PRP Neden Uygulanır?
PRP tedavisi, çeşitli amaçlara yönelik uygulanabilir.
- Dokuların iyileşmesini teşvik etmek amacıyla yapılabilir. İçerdiği büyüme faktörleri ve diğer maddeler sayesinde dokuların iyileşme süreci hızlandırılır.
- Kadınlarda kısırlığın tedavisi için yenilikçi bir çözüm olarak uygulanabilir. Yumurtalık gençleştirme işlemi için prp tedavisi uygulanmaktadır.
PRP Kullanım Alanları Nelerdir?
PRP kullanım alanları çok geniştir. Ortopedik sorunlardan, diş problemlerine kadar uzanan birçok alanda işe yarar bir tedavi türüdür. Kadın doğumla ilgili, vajina sağlığıyla ilgili, hatta kısırlık tedavisinde bile kendisine bir yer edinmiştir.
- Labia majora (dış dudaklarda) gençleştirme, renk açma,
- İdrar kaçırma tedavisine yardımcı olmak için,
- Epizyotomi (vajinal doğum sırasında oluşan kesi) izlerinin düzeltilmesi,
- Vajinal kuruluk, ağrılı cinsel ilişki şikayetlerinin giderilmesi için,
- Klitoris, G noktası ve vajinanın duyarlı noktalarına orgazm tedavisi için PRP tedavisi uygulanmaktadır.
PRP'nin Olası Yan Etkileri Nelerdir?
PRP tedavisinde kişinin kendi kanı kullanıldığı için aslında herhangi bir sorun nadiren görülür. Ancak her tedavi gibi bu tedavinin de küçük yan etkileri bulunur. PRP’nin olası yan etkileri arasında enfeksiyon riski vardır. Enjeksiyonun yapıldığı bölgede enfeksiyon oluşumu görülebilir. Ortamın steril olması, enfeksiyon riskini azaltacaktır. PRP enjeksiyonu sonrasında hafif ağrı veya rahatsızlık hissi oluşabilir. Bu his, kısa süreli ve hafif düzeydedir.
PRP enjeksiyonu sonrasında enjeksiyon bölgesinde şişlik oluşabilir. Bu sorun da yine geçicidir. PRP uygulaması sırasında veya sonrasında enjeksiyon bölgesinde küçük kan damarlarının hasar görmesi nedeniyle kanama görülebilir. Çok nadir durumlarda, PRP tedavisine karşı alerjik reaksiyonlar gelişebilir.
PRP Enjeksiyonları İçin İyileşme Süresi Ne Kadardır?
PRP enjeksiyonları için iyileşme süresi hastaya göre değişiklik gösterir. PRP işlemi sonrasında enjeksiyonun yapıldığı bölgede hafif bir şişlik, kızarıklık ve hassasiyet oluşabilir. Birkaç saat içerisinde düzelecek geçici bir durumdur. PRP tedavisi sonrasında enjeksiyon bölgesini temiz tutmak ve enfeksiyonlardan kaçınmak için doktorunuzun önerilerine uymanız gerekmektedir.
PRP enjeksiyonu sonrasında hücrelerin ve dokuların iyileşme süresi başlar. Kişinin vücudunun iyileşme mekanizmasına bağlı olarak bir süreç gerçekleşir. İyileşme süreci ortalama olarak 6 hafta diye belirtilebilir. Yine de bu süreç farklılık gösterebilir.
PRP Tedavisi Kaç Seansta Tamamlanır?
PRP tedavisi seansları uygulanacak hastalığa göre değişmektedir. Hastalığa göre değişse bile birden fazla seans gerektirdiği bilinmektedir. Genellikle PRP tedavisi için 3-6 seans aralığı tercih edilir. Tamamen iyileşme görülmesi için bütün seansların tamamlanması beklenir. Genital bölgeye yapılan PRP tedavisi üç hafta arayla uygulanabilir. Genital bölge prp tedavisi hemen etkisini gösteren bir yöntem olarak bilinmektedir.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
G Noktası vajina ön duvarında 3-6 cm içerisinde bulunan ve idrar yoluyla komşu, sinir…
Devamını OkuVajinanın dış dudaklarının ve Klitoris bölgesindeki şekil bozukluklarının lazerle düz…
Devamını Oku