Doğum, hamilelik dönemi sonrasında bebeğin dünyaya gelmesi olarak tanımlanmaktadır. Doğal bir süreçtir ve son derece eşsiz bir deneyime sahiptir. Her doğum, anneden anneye değişebilmekle beraber süre ve süreçte farklılıklar görülmesi oldukça normaldir. Doğum yöntemi pek çok farklı çeşide sahiptir. Bunlar arasında normal doğum, sezaryen, epidural gibi yöntemler yer almaktadır. Annenin ve bebeğin sağlığı için hangisi gerekli ise o yöntem uygulanmaktadır. Bu nedenle hamilelik döneminde anne, düzenli olarak muayene edilmektedir.
İçindekiler
Hamilelik Nedir?
Hamilelik Nedir? Cinsel ilişki sonrasında kadında bulunan yumurtanın erkek üreme hücresi olan sperm ile döllenmesi hamileliğin oluşmasına neden olmaktadır. Ortalama 37 ile 40 hafta devam eden bir süreçtir. Eğer çiftler doğum kontrol yöntemlerine başvurmamış ise hamilelik meydana gelmektedir. Kadınların hamile oldukları bazı belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. Özellikle regl dönemi 5 veya 7 gün boyunca gecikmiş ise gebelik ihtimali oldukça yüksektir.
Mutlaka kan testi yapılması ve kesin olarak öğrenilmesi gerekmektedir. Çünkü bu dönemde anne adayının kendisine dikkat etmesi önerilmektedir. Özellikle ilk haftalar biraz zorlu olabilmektedir. Genelde 9 ay süren bu dönem boyunca kadın vücudunda birtakım değişimler ortaya çıkabilmektedir. Hamilelik ile birlikte göğüslerde hassasiyet, vajinal kanama veya akıntı oluşabilmektedir. Bunun yanında gözle görülebilecek şekilde kadının karnı büyümektedir. Bazı durumlarda kadınlarda sancı oluşabilmektedir. Aşırı sancılı dönemlerde mutlaka muayene edilmesi ve herhangi bir sorun olup olmadığına bakılması gerekmektedir.
Hamilelik Başlangıç Belirtileri Nelerdir?
Hamilelik Başlangıç Belirtileri Nelerdir? Bu dönemde kadının vücudunda birçok değişim meydana gelmektedir. Hamilelik kendini belli başlı belirtiler ile belli etmektedir. İlk olarak bu dönemde regl kesilmektedir. Eğer regl gecikmesi varsa ve uzun sürmüş ise mutlaka teste başvurulması gerekmektedir. Aynı zamanda gebeliğin ilk dönemlerinde lekelenme oluşabilmektedir. Genelde ortaya çıkan hamilelik belirtileri ise şu şekilde sıralanmaktadır:
- Sık idrara çıkma
- Belde ve kasıkta oluşan ağrılar
- Bulantı ve kusma
- Halsizlik
- Yorgunluk
- Sürekli uyku hali
- Vücut ısısında artış
- Kalp atışlarında hızlanma
- Çarpıntı hissi
- Meme uçlarında koyulaşma
- Duygu durum değişimleri
- Kokulara karşı hassasiyet
- Memelerde dolgunluk ve hassasiyet
Doğum Nedir?
Doğum nedir? Kadın bedeninde gerçekleşen doğal bir süreç olarak tanımlanabilmektedir. Her kadının doğumu benzersizdir ve özeldir. Bunun nedeni ise aynı annenin yaptığı diğer bir doğumun bile farklı olabilmesinden kaynaklanmaktadır. Bazı doğumların kısa bir sürede gerçekleştiği görülmektedir. Fakat bazı doğumların ise hem duygusal hem fiziksel anlamda çok zorladığı bilinmektedir. Ayrıca doğumun çeşitleri bulunmaktadır. Bundan dolayı da annelere doğum yaklaştığında en sık sorulan sorulardan biri de hangi türde doğum yapacağıdır. Bu durum annenin ve bebeğin sağlığına uygun bir şekilde kararlaştırılmaktadır.
Doğum Çeşitleri Nelerdir?
Doğum Çeşitleri Nelerdir? Doğum çeşitleri arasında; normal doğum, sezaryen, suda doğum, epidural bu çeşitler arasında yer almaktadır. İlk olarak normal doğum, doğumun en normal olan hali olarak tanımlanmaktadır. Bebek, vajinal yoldan kendiliğinden oluşan ağrılar ile birlikte doğmaktadır. Herhangi bir ameliyat uygulanmamaktadır. Sezaryen ise ameliyat yöntemi ile gerçekleştirilen doğumdur. Rahimde açılan kesi ile bebeğin alınması olarak tanımlanmaktadır.
Suda doğum yönteminde, anne adayının vücut sıcaklığında, yani 37 derece suyun bulunduğu bir su küveti sistemine girmekte ve uzman doktorlar doğum sürecini bu suyun içinde gerçekleştirmektedir. Suyun ılıklığı anne adayının kaslarının gevşemesini sağlamakta ve zihinsel rahatlamayı da beraberinde getirmektedir.
Epidural doğum, halk arasında “ağrısız doğum” olarak bilinmekte olup kadının belden aşağısının uyuşturulması ile gerçekleştirilmektedir; hem normal hem de sezaryen doğumlarda güvenli şekilde uygulanabilen bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Tüm bu çeşitlerden en uygun yöntem uygulanmaktadır.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Gebeliğin etkisiyle meme dokusunda çeşitli değişiklikler oluşur.Yüksek düzeydeki östr…
Devamını OkuDoğum öncesi veya sonrasında anne, fetüs veya bebekte ölüm ya da hastalık gelişme ris…
Devamını Oku